Utilizarea toolkit-ului pentru planificare

Toolkit-ul acoperă componentele de bază și complementare ale gestionării unui serviciu CBVCT pentru BSB. Aveți posibilitatea să utilizați listele de control din acest toolkit pentru a vă ghida în planificarea operațională a serviciului dvs. CBVCT:

  1. Utilizați coloana „Item” ca pe o listă „Lucruri de făcut”.
  2. Mergeți în următoarele coloane și notați sarcinile ce trebuie realizate, de exemplu: găsi sau creați politici, standarde sau proceduri, negocierea de contracte și acorduri acolo unde este cazul.
  3. Mergeți în coloana următoare și asigurați-vă că fiecare element este adaptat la contextul local.
  4. Treceți peste coloana „Funcționează așa cum intenționați?” până când CBVCT-ul a funcționat pentru o perioadă suficient de lungă de timp și aveți suficiente date și experiență pentru evaluare.
  5. Folosiți coloana „acțiune” pentru a monitoriza procesul de planificare și pentru a umple orice lacune.

Secțiunile „Ghid și instrumente” pentru fiecare subiect se referă la exemple și documente existente, sau oferă template-uri pe care le puteți utiliza sau adapta pentru CBVCT-ul dumneavoastră.

Atenție:

  • Aveți posibilitatea să utilizați toolkit-ul așa cum este, chiar și după deschiderea serviciului – uneori trebuie să acționați fără prea multă planificare, mai ales dacă sunteți sub presiune pentru a furniza servicii. Toolkit-ul poate contribui la consolidarea tuturor aspectelor legate de activitațile CBVCT-ului în orice moment al dezvoltării serviciului.
  • Toolkit-ul este un ghid orientat spre practică. Acesta nu face referire la logică și nici nu documentează raționamentul din spatele deciziei strategice de a înființa un serviciu CBVCT. Aici intră, în mod normal, dezvoltarea de obiective generale, obiective specifice și indicatori de evaluare, pe baza datelor epidemiologice și demografice, a nevoilor și a analizei situației, precum și referiri la documentele strategice de ordin superior sau planuri de acțiune, cum ar fi documentele de politici naționale HIV sau planurile organizaționale. Există mai multe instrumente de planificare utile care vă pot ghida logica programului CBVCT, de ex: