Utilizarea toolkit-ului pentru îmbunătățirea calității

În afară de a enumera componentele de bază necesare funcționării unui CBVCT pentru BSB și a vă asigura că le-ați acoperit, puteți utiliza acest toolkit pentru dezvoltarea în continuare a serviciului dvs. și pentru a crea abordări inovatoare.

În timp ce “asigurarea calității” garantează că se îndeplinesc standardele esențiale pentru a atinge obiectivele, “îmbunătățirea calității” vă ajută să atingeți și chiar să depășiti standardele și maximizează șansele de a atinge obiectivele. Instrumentele de îmbunătățire a calității sunt concepute pentru a duce la o schimbare independent de punctul de pornire; acestea urmăresc îmbunătățirea continuă și inovarea dincolo de orice alte standarde recunoscute în domeniu (care există deja sau care nu există încă).

Întrebarea „Funcționează așa cum doriți?” din lista de verificare și răspunsul asociat acesteia reprezintă primii pași către o îmbunătățire structurată a calității. Puteți utiliza Grilele de auto-evaluare Euro HIV EDAT ca punct de plecare pentru îmbunătățirea calității. În secțiunile “îmbunătățirea calității”, puteți găsi referințe suplimentare către instrumente de îmbunătățire a calității, care sunt specifice fiecărui subiect.

Instrumentele de îmbunătățire a calității disponibile pe www.quality-action.eu se bazează pe principiile de auto-reflecție și participare. Asta înseamnă că acestea încurajează un mediu de lucru sigur și suportiv, pentru a permite părților interesate (stakeholders) să se implice, să reflecteze asupra activitații lor și să dezvolte idei noi și inovatoare, pentru a îmbunătăți toate aspectele unui proiect. Implicarea grupului țintă este deosebit de importantă, pentru a extinde aria de acoperire și a maximiza accesibilitatea.

Implicarea grupului țintă în procesul de îmbunătățire a calității și în inovație poate fi benefică în special pentru serviciile care vizează grupurile dezavantajate și este, prin urmare, relevantă pentru CBVCT-uri ce vizează BSB. Mai multe CBVCT-uri europene existente care se adresează BSB au folosit instrumentele Succeed și PQD (Participatory Quality Development) și au documentat experiențele lor în scurte studii de caz. Puteți găsi aceste studii de caz în baza de date www.quality-action.eu.